Купажът е на мода

Изба пусна еликсир, направен от гроздето на едно лозе /На Винария 2011/
Вчера в Пловдив бе открито традиционното изложение “Винария 2011”, на което продуктите си представят водещите винпроми у нас.

Вината букет са сред най-търсените на пазара. Тенденцията е в купажите да се смесват традиционните сортове с нови. Това обясни шефът на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. В последните години у нас се появиха много нови лозя, засадиха се сортове, които преди 5-6 години не бяха познати на българския пазар. Сред тях са например “Сира” и “Каберне Фран”. Те дават нови вкусови качества на вината ни, обясни Моллов.

Друга тенденция е производителите да залагат на къси серии ексклузивни вина с изключително качество. Предлагането на изискани еликсири обикновено е политика на малки изби, които имат шанс да пробият само с много високо качество. Към нея обаче се придържат и големите производители, защото това се търси и на чуждия пазар, обясни Моллов. Няма как еликсирите да са от случайно произведено грозде, на което не се знае произходът, или от случайни производители. Всяка изба си търси дългосрочни контакти с лозари или разчита на собствени насаждения, посочи още Моллов.

Така например световна новост на “Винария” е червеното сухо вино “Хипноза мерло резерва” на “Логодаж”.

То е направено от най-доброто грозде на едно-единствено селектирано лозе в региона на Мелник, с контролиран добив, зрялост и качество на плода при пълен технологичен контрол на отглеждането, обясняват производителите.

Новост за българския пазар е виното совиньон блан с аромат на пъпеш, трева и свеж лайм. Това е елегантен совиньон, направен със стил, който си подхожда идеално с морски дарове и сладкиши, казват майсторите от винарска изба “Брестовица” на кооперация “Нов живот”.

Standart News

Още Новини

НОБИЛЕ Розе Обявено За Най-Добро Розе На 2020г.
НОБИЛЕ РОЗЕ е Най-Доброто Розе за 2020 година според ежегодишната класация...
Логодаж в Япония
1000000 продадени бутилки Logodaj в Япония! Самият Калоян Махлянов (Котоошу...
Международни участия 2015
От 23-ти  до 26-ти Октомври тази година ще се проведе...
Логодаж в Белгия
Поредното присъствие на Винарска изба Логодаж на Световната сцена вече...