“Винария 2011”. Награждаване на победителите в конкурса “Златен ритон”

Място на провеждане: гр.Пловдив, Панаирен комплекс

Дати на провеждане: от 23 Февруари 2011 г. до 26 Февруари 2011 г.

От 23 до 26 февруари 2011 г. в Международен панаир Пловдив ще се проведе международната изложба за лозарство и винарство „Винария”. Ще дебютират компании от Австралия и Испания, съобщиха от Пловдивския панаир.

„Винария 2011″ ще се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Министерството ще открие свой щанд на „Винария”, на който ще представи Програмата за развитие на селските райони.

Експерти ще разясняват възможностите за кандидатстване по различните мерки, заложени в нея.

Конкурсът за приза „Златен ритон”, известен и като българските винени “Оскари”, става международен. Това съобщи проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) .

Камарата организира ежегодните дегустации за вина и високоалкохолни напитки, които са част от програмата на международната изложба за лозарство и винарство „Винария”.

Победителите ще бъдат обявени в нощта на “Златните ритони” на 23 февруари. Съорганизатори на изложението са Международен панаир Пловдив и НЛВК.

В тазгодишната надпревара се състезават 435 проби от вина, 86 от ракии и 10 от бренди на 27 български фирми. Избите представят на журито 108 бели и 112 червени вина от последната реколта, 42 бели и 131 червени от по-стари реколти, 4 вида розе и 10 вида шумящи вина, 6 вида ликьорни и 3 вида вермут. Те ще бъдат оценявани от четири комисии, включващи по петима енолози, подбрани за първи път със специален тест.

Поканени са и четирима експерти от чужбина. Пробите, получили оценки над 80 точки и претендиращи за „Златен ритон”, ще бъдат подложени на допълнителни дегустации и на практика ще ги оценяват всички енолози, за да се гарантира най-голяма обективност при определяне на призьорите.

Още Новини

НОБИЛЕ Розе Обявено За Най-Добро Розе На 2020г.
НОБИЛЕ РОЗЕ е Най-Доброто Розе за 2020 година според ежегодишната класация...
Логодаж в Япония
1000000 продадени бутилки Logodaj в Япония! Самият Калоян Махлянов (Котоошу...
Международни участия 2015
От 23-ти  до 26-ти Октомври тази година ще се проведе...
Логодаж в Белгия
Поредното присъствие на Винарска изба Логодаж на Световната сцена вече...