История

Вино по българските земи се произвежда още преди 5000 години. Това е нещо, което сме наследили от всички, които някога са населявали нашата територия – траки, римляни, византийци и т.н. Всички те са били известни с това, че са добри ценители на виното.

От археолозите знаем, че траките са имали много ритуали, посветени на Бог Загрей (или Дионис, както го наричат гърците, или Бакхус, както го познават римляните) – Богът на виното, който е вдъхновил някои от най-важните им култове. Изображения, свързани с прибирането на гроздето и винопроизводството, се срещат върху керамика, стенописи и мозайки.

Безспорно едни от най-интересните доказателства за живота по нашите земи представляват многобройните златни и сребърни съкровища, открити в различни части на България. Сред тях най-впечатляващо е Панагюрското Тракийско съкровище, което се състои от девет съда от чисто злато с тегло около 6 кг.

При покръстването на българите култът към бог Дионис отмира и отстъпва място на преклонение към Свети Трифон и честването на Трифон Зарезан.

В продължение хилядолетните традиции на винопроизводство в България, през 1994г. бе създадена ВИНАРСКА ИЗБА ЛОГОДАЖ. Повече от 25 години високомотивирани хора с безкрайна любов към виното създават вкусни и многопластови вина с максимална хармония.  Благодарение на всички тях, които години наред влагат сърце и душа в работата си, резултатите на ВИНАРСКА ИЗБА ЛОГОДАЖ могат да бъдат видяни най-добре в чаша благородно вино.

Галерия История